0

Termoplast på metall

corrosion

När det kommer till miljöer där det är stora krav på bland annat beständighet och slagtålighet så är termoplast på metall ett av de bästa alternativen som finns. Med de många bra egenskaperna så väljer många att belägga metall med just termoplast.

Vad är termoplast?

Termoplast är ett samlingsord för plast som vid uppvärmning blir formbar utan att strukturen förstörs. Dess uppbyggnad är linjära eller förgrenade polymerer som tillsammans hålls ihop av så kallade intermolekylära bindningar. Termoplasten kan till skillnad från härdplast bli omsmält vilket gör den återvinningsbar. Termoplasten kan alltså smältas och omformas ett obegränsat antal gånger.

Fördelarna med termoplast på metall

Fördelarna som termoplast på metall erbjuder är många. Framförallt så gör termoplast på metall komponenterna mer förslitningståliga och slagtåliga. Andra fördela som många kollar på är just att det blir korrisionsbeständigt, vilket innebär att materialet står emot rost som oftast uppstår av en kemisk kontakt. Det är också en fördel att ha termoplast på metall på grund av att det är elisolerande, kemikalieresistent, uv-beständigt, ljudreducerande, livsmedelsgodkänt och allergiskyddande.

Termoplast beläggning

När man ska belägga termoplast på metall så kan man använda sig utav olika metoder. Det finns en procedur som heter virvelsintring och då värms objektet upp och doppas i fluidiserat pulverkar. Vid rätt temperatur så smälter termoplasten och blir som en film på metallen. En annan variant att belägga termoplast på metall kallas electrostatsprutning och då sprutas istället pulvret på med ett munstycke. När termoplasten sprutats på med ett munstycke blir det elektriskt laddat och fäster. För att termoplasten ska smälta så tillsätts värme och skapar sedan en jämn yta. För de mindre typerna av detaljerna använder man sig av mini – och maxicoating, den processen är mest effektiv för de små detaljer.

Det finns mängder av detaljer som är belagda med termoplast så för att nämna några vanliga finns det till exempel på mobiltelefoner och datorskärmar.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.